• Imprimeix

Reconeixement als 19 ajuntaments pioners en la implantació de la Finestreta Única Empresarial (FUE)

La cerimònia ha tingut lloc avui a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya durant l'acte de cloenda d'una jornada tècnica sobre la FUE. El conseller Jordi Baiget ha distingit els 19 ajuntaments pioners en implantar-la al seu municipi.

25/04/2017 14:04
reconeixement FUE

El conseller d'Empresa i Coneixement ha lliurat un obsequi de reconeixement als 19 ajuntaments pioners que van implantar la Finestreta Única Empresarial (FUE) abans que la Llei 16/2015, de Simplificació establís l’obligació de l'adhesió. Els ajuntaments que han rebut aquest reconeixement són Viladecans, Esplugues de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Santa Perpètua de Mogoda, Castellar del Vallès, Manlleu, Castellbisbal, Matadepera, Sant Feliu de Codines i Carme (Barcelona), Camarasa, Montgai, Vilaller, Preixens, Ivars de Noguera, Alcarràs i Foradada (Lleida) i Sarrià de Ter i Riudarenes (Girona).

Cal destacar especialment el paper dels municipis de Castellar del Vallès i Castellbisbal, que són els dos ajuntaments pilot amb els que s'ha testat el funcionament del model i de totes les novetats i millores que s'hi han anat incorporant al llarg dels anys.

L'acte de lliurament del reconeixement s'ha fet en el marc de la jornada tècnica 'Jornada sobre la Finestreta Única Empresarial. Ara obrir és més fàcil, ho sabies?', destinada a tractar els aspectes més rellevants de la tramitació electrònica vinculada als serveis de la Finestreta Única Empresarial (FUE).

La FUE i Canal Empresa

La FUE i el seu portal electrònic, Canal Empresa, són dos pilars clau en el procés de simplificació administrativa impulsada pel Govern a través de la Llei 16/2015. La FUE es va crear el 2011 i actualment es desenvolupa a través del Pla per a la Implantació de la FUE 2015-2017, les prioritats i finalitats del qual són:

· Aprofundiment en el canvi de model de la relació entre les empreses i l’Administració.

· Consolidació i increment del catàleg de tràmits, així com la incorporació d'ajuts i subvencions.

· Implantació de l'eina al 100% del món local i difusió del nou model de relació entre empreses i administració.

La Finestreta Única Empresarial (FUE) ja està implantada en el 96% dels municipis del país (905). Properament 15 municipis més disposaran del servei. D'aquesta manera, la FUE cobrirà el 76% de la població. D'entre els 27 ajuntaments pendents d’adhesió hi ha Barcelona, que porta a terme un treball d’especial complexitat, ja que té 1,6 milions d’habitants i és el consistori més gran de Catalunya en població i en activitat econòmica. Sense comptar Barcelona, la població del país que encara no pot gaudir de la FUE és d'unes 150.000 persones.

D’altra banda, a través del portal Canal Empresa, la FUE permet gestionar 524 tràmits relacionats amb l’activitat econòmica, un 40% dels quals es poden fer íntegrament pel canal electrònic. A més a més, cal destacar que la implantació de la FUE ha contribuït a invertir les preferències de les empreses pel que fa a tramitació electrònica. Mentre el 2014 es gestionava un 37% dels expedients per via electrònica i un 63% presencialment, el 2016 s’ha invertit la tendència i la gestió electrònica dels expedients representa el 72% del total.