L'empresari individual, popularment conegut com a treballador autònom, és la persona física que:
- realitza en nom propi una activitat econòmica amb finalitat de lucre
- la fa de forma habitual personal, directa i per compte propi
- ho fa fora de l'àmbit de direcció i organització d'una altra persona
- i pot tenir o no treballadors
En aquests casos, l'activitat empresarial adopta el nom de la persona física titular del negoci, tot i que també és possible actuar amb un nom comercial.
És una de les formes més freqüents de creació d'empresa a Catalunya i la que s'associa amb l'autoocupació, ja que el propietari de l'empresa és al seu torn treballador en la mateixa, independentment de l'activitat que desenvolupi i del tipus de treball que realitzi.
A l'hora de crear una empresa, aquesta figura sol ser escollida fonamentalment pels comerços al detall (botigues de roba, aliments, papereries, articles de regal, joieries, quioscos de premsa, etc.), i per professionals com lampistes, electricistes, pintors, decoradors, etc.
CARACTERÍSTIQUES, AVANTATGES I INCONVENIENTS
Característiques
- Control total de l'empresa per part del propietari, que dirigeix la gestió.
- La personalitat jurídica de l'empresa és la mateixa que la del seu titular (empresari), qui respon personalment de totes les obligacions que contregui l'empresa.
- No existeix diferenciació entre el patrimoni mercantil i el seu patrimoni civil (personal).
- No precisa procés previ de constitució. Els tràmits s'inicien al començament de l'activitat empresarial.
- L'aportació de capital a l'empresa, tant en la seva qualitat com en quantitat, no té més límit que la voluntat de l'empresari.
Avantatges
- És una forma empresarial idònia per al funcionament d'empreses de mida molt reduïda.
- És la forma que menys gestions i tràmits ha de fer per a la realització de la seva activitat, ja que no ha de realitzar cap tràmit d'adquisició de la personalitat jurídica.
- Pot resultar més econòmic, atès que no crea persona jurídica diferent del propi empresari.
Inconvenients
- La responsabilitat de l'empresari és il·limitada.
- Respon amb el seu patrimoni personal dels deutes generats en la seva activitat.
- El titular de l'empresa ha de fer front en solitari a les despeses i a les inversions, així com a la gestió i administració.
- Si el volum de benefici és important, pot estar sotmès a tipus impositius elevats ja que la persona física tributa per tipus creixents com més gran és el seu volum de renda, mentre que les societats de reduïda dimensió (menys de 8 milions d '€ de xifra de negocis) tributen al tipus del 25% sobre els primers 120.202,41 € de beneficis.
RESPONSABILITAT DE L'EMPRESARI INDIVIDUAL
L'empresari individual realitza l'activitat empresarial en nom propi, assumint els drets i obligacions derivats de l'activitat. La seva responsabilitat enfront de tercers és universal i respon amb tot el seu patrimoni present i futur dels deutes contrets en l'activitat de l'empresa.
Si l'empresari està casat pot donar lloc al fet que la responsabilitat derivada de les seves activitats impliqui al patrimoni de l'altre cònjuge. Per això cal tenir en compte el règim econòmic que regeix el matrimoni i la naturalesa dels béns en qüestió (règim de guanys o de separació de béns)
- Els béns privatius de l'empresari queden obligats als resultats de l'activitat empresarial.
- Els béns destinats a l'exercici de l'activitat i els adquirits com a conseqüència d'aquest exercici, respon en tot cas del resultat de l'activitat empresarial.
- En el règim de guanys, quan es tracta de béns comuns del matrimoni, perquè aquests quedin obligats caldrà el consentiment de tots dos cònjuges. El consentiment es presumeix quan s'exerceix l'activitat empresarial amb coneixement i sense oposició expressa del cònjuge i també quan en contreure matrimoni un dels cònjuges exercís l'activitat i continués amb aquesta sense l'oposició de l'altre.
- Els béns propis del cònjuge de l'empresari no quedarien afectes a l'exercici de l'activitat empresarial, llevat que hi hagi un consentiment exprés de l'esmentat cònjuge. En tot cas, el cònjuge pot revocar lliurement el consentiment tant exprés com presumpte.
En aquest sentit, si bé l'empresari individual no està obligat a inscriure’s en el Registre Mercantil, pot ser convenient inscriure-s'hi, entre altres raons per registrar les dades relatives al cònjuge, el règim econòmic del matrimoni, capitulacions, així com el consentiment, la revocació o oposició del cònjuge a l'afecció a l'activitat empresarial dels béns comuns o els privatius.