Què has de saber?
Les aportacions reintegrables són uns ajuts econòmics en forma de "cofinançament" que permeten a l'empresa disposar de finançament a priori per a un projecte cultural.
L’objecte és la concessió d’ajuts a projectes i plans editorials íntegres o segmentats i adreçats a la producció tradicional o digital de productes editorials per a la seva comercialització.
Als efectes d’aquestes ajudes es considera producte editorial l’edició de llibres, de partitures i l’edició cartogràfica.
IMPORTANT
NOVETATS 2023
- Cal indicar un import sol·licitat, aquest import ha de ser la suma de les dues modalitats (aportació reintegrable i subvenció), base específica 6.5
- Els retorns de les aportacions reintegrables passen a tenir tres trams, un tram pel reintegrament de l’aportació reintegrables i dos trams pel reintegrament de la subvenció, base específica 10.
- Els llibres han de portar imprès mes i any d’edició, aquesta serà considerada la data de llançament del llibre, d’acord amb la base específica 3.2.c)
- Els terminis de pagament poden venir establerts per la normativa sectorial pròpiade l'empresa o entitat beneficiària de l'ajut concedit . En aquest cas, ha de complir amb els terminis de pagament que estableixi la normativa sectorial esmentada.
Es pot donar el cas, però, que no existeixi cap normativa sectorial pròpia. Si és així, s’han d'aplicar els terminis de pagament previstos per la Llei 3/2004, de 29 de desembre, és a dir, un termini no superior als 30 o 60 dies naturals.
SEGONA CONVOCATÒRIA
El període per presentar sol·licituds és del 12 de juliol al 21 de setembre de 2023, tots dos inclosos.
- El moment de llançament comercial, entès com la data en què el projecte o el pla editorial comenci la comercialització, s'ha de produir entre l'1 de juliol de 2023 i el 28 de febrer de 2024, tots dos inclosos.
Cal descarregar el formulari de sol·licitud d'aquesta convocatòria (no es pot reutilitzar el formulari de convocatòries anteriors)
Aquest ajut és de tramitació telemàtica obligatòria:
Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
Consulteu les condicions tècniques necessàries per fer els tràmits en línia.
L'horari d'atenció telefònica es de 9 a 14 h. de dilluns a divendres:
- Per consultes de continguts sobre la línia de subvenció: 935 529 167
- Per consultes tècniques sobre la tramitació telemàtica: 935 529 166
Aquest tràmit només es pot fer per internet. Cal que signeu el formulari de sol·licitud amb un certificat digital qualificat
Organisme responsable
- Empreses i professionals
A empreses persones jurídiques que tinguin com a objecte social la producció editorial i les persones físiques que estiguin donades d’alta d’activitat econòmica en epígrafs relacionats amb la producció editorial i que compleixin els requisits i condicions que estableix la base 3.
També poden presentar sol·licituds les agrupacions d’empreses que es constitueixen en unions temporals d’empreses (UTE).
No són destinataris de les aportacions reintegrables ni de les subvencions que regulen aquestes ajudes les associacions, les fundacions i altres entitats sense ànim de lucre, ni tampoc les agrupacions d'interès econòmic, les administracions públiques ni els ens que en depenen.
El període per presentar sol·licituds és del 12 de juliol al 21 de setembre de 2023, ambdós inclosos.
Documentació específica
Les empreses, a banda del que estableix la base general 7.2, han de presentar la documentació següent:
Les empreses han de presentar:
- En el cas de persones jurídiques, l'impost sobre societats presentat davant de l'Agència Estatal d'Administració Tributària corresponent als dos exercicis anteriors a l'any de concessió de l'ajut. En el cas d'empresaris que siguin persones físiques, liquidacions trimestrals i anual de l'IRPF i de l'IVA presentades davant de l'Agència Estatal d'Administració Tributària corresponents als dos exercicis anteriors al de concessió de l'ajut.
- Historial del sol·licitant (descripció de les principals activitats culturals fetes o béns culturals produïts) i historial professional del representant legal i dels quadres de l'empresa responsables de l'execució del projecte.
Documentació sobre el projecte:
- Memòria del projecte, segons el model facilitat per l'Institut Català de les Empreses Culturals.
- Pressupost del projecte, segons el model facilitat per l'Institut Català de les Empreses Culturals.
- Documentació que acrediti l'autoria catalana dels productes editorials del projecte o pla per valorar el criteri que estableix la base 7.1.c). En el cas que el sol·licitant no l'aporti, no s'obtindrà puntuació en aplicació del criteri esmentat.
- Contracte de coedició, si escau.
- Documentació acreditativa del distintiu FSC, PEFC o ECOLABEL referent a la impressió de paper dels productes editorials del projecte o pla, si escau.
Requisits dels sol·licitants
Per poder ser beneficiàries dels ajuts, les empreses sol·licitants, a banda dels que preveu la base general 3, han de complir els requisits següents:
a) Tenir solvència econòmica i tècnica contrastada. Es considera que no té solvència econòmica si el balanç de l'empresa de l'últim exercici tancat presenta fons propis negatius. En cas que el sol·licitant acrediti variacions patrimonials posteriors que comportin una millora de la situació econòmica de l'empresa, es pot considerar que té solvència econòmica.
En el cas d'empresaris que siguin persones físiques, s'entén que no tenen solvència econòmica si els rendiments de l'activitat econòmica, a l'efecte de l'IRPF, no són positius.
b) Tenir una antiguitat mínima en la seva activitat de dos anys. Si l'antiguitat és inferior, cal demostrar que els professionals de l'empresa vinculats al projecte o al pla editorial tenen una antiguitat mínima en activitats similars de la mateixa durada. En aquest darrer cas, les empreses no han de complir els requisits d) i e) de l'apartat 1.
c) Participar en el projecte o pla editorial objecte de l'ajut a risc i perill.
d) Les empreses que produeixin fins a 25 títols a l'any han d'haver editat almenys cinc títols en llengua catalana o occitana o d'autoria catalana l'any anterior al de la concessió (s'inclouen com a autors, als efectes
d'aquestes ajudes, els il·lustradors i els fotògrafs en el cas de llibre il·lustrat). S'entén per autor català el que resideix a Catalunya o, en cas d'autors difunts, els que van néixer o van residir la major part de la seva vida a Catalunya.
e) Les empreses que produeixin més de 25 títols a l'any han d'haver editat un 50% del catàleg editorial de l'any anterior al de la concessió en llengua catalana o occitana o d'autoria catalana (s'inclouen com a autors, als efectes d'aquestes ajudes, els il·lustradors i fotògrafs en el cas de llibre il·lustrat), exclòs el llibre de text, o haver editat almenys 50 títols en llengua catalana. S'entén per autor català el que resideix a Catalunya o, en cas d'autors difunts, els que van néixer o van residir la major part de la seva vida a Catalunya.
Requisits dels projectes o plans editorials
Els projectes o plans editorials presentats han de complir els requisits següents:
a) La despesa del projecte o pla editorial, entesa com la que es duu a terme fins al moment del llançament comercial dels productes editorials del pla o projecte, s'ha de fer en el període comprès entre l'any anterior al de concessió de l'ajut i els mesos de gener i febrer de l'any posterior al de concessió de l'ajut, sens perjudici del que estableix la base 5.4.
b) Tenir un pla de distribució, comercialització o explotació que prevegi un import efectiu d'ingressos. En queden exclosos els projectes que no prevegin cap ingrés per aquests conceptes. Els ingressos per patrocini no es consideren derivats de la distribució, la comercialització o l'explotació del projecte.
c) Tenir establert el moment de llançament comercial, entès com la data en què els productes editorials del pla o projecte comencen la comercialització, en el termini que especifiqui la convocatòria corresponent. A la pàgina de crèdits de tots els exemplars hi han de constar els números de l'ISBN i el mes i l'any de l'edició. A l'efecte d'aquestes ajudes, es considera aquesta data com la data de llançament. També hi ha de constar el número del dipòsit legal.
d) Emprar un màxim d'un 12% d'exemplars de cada títol objecte d'ajut a finalitats promocionals (amb adquisició gratuïta).
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Despeses subvencionables
Es consideren despeses subvencionables les que preveu la base general 5 que estiguin finançades per recursos propis o a risc i perill per part de l'empresa, les quals formen el pressupost acceptat del projecte o plaeditorial.
En cap cas són subvencionables les despeses següents:
a) No s'accepten com a despeses objecte d'ajut les qualificades d'imprevistes.
b) No s'accepten com a despeses objecte d'ajut les despeses variables, enteses, als efectes d'aquestes ajudes, com les que no són necessàries per al llançament comercial els productes editorials del pla o projecte.
c) No s'accepten com a despeses objecte d'ajut les despeses d'amortització de béns inventariables.
Les despeses de personal imputables directament a l'activitat són objecte de valoració per part de la comissió que estableix la base 11.2, que pot determinar una quantia diferent de la declarada per la persona sol·licitant, en atenció a la seva coherència amb el cost total del projecte o pla editorial.
S'accepten les despeses en promoció realitzades com a màxim fins a dos mesos després del llançament comercial, amb el límit que estableix la base 14.1.1.
Quantia dels ajuts
La quantia de la subvenció [modalitat b) de la base 1.1] es determina aplicant al pressupost acceptat el percentatge que resulta de multiplicar la puntuació percentual obtinguda en aplicació de la base 7.1 i el percentatge següent:
a) Per a projectes o plans editorials amb un pressupost acceptat de fins a 50.000,00 euros: 40%.
b) Per a projectes o plans editorials amb un pressupost acceptat superior a 50.000,00 euros i de fins a 80.000,00 euros: 35%.
c) Per a projectes o plans editorials amb un pressupost acceptat superior a 80.000,00 euros i de fins a 100.000,00 euros: 30%.
d) Per a projectes o plans editorials amb un pressupost acceptat superior a 100.000,00 euros i de fins a 250.000,00 euros: 25%.
e) Per a projectes o plans editorials amb un pressupost acceptat superior a 250.000,00 euros i de fins a 500.000,00 euros: 20%.
f) Per a projectes o plans editorials amb un pressupost acceptat superior a 500.000,00 euros: 15%.
La quantia màxima que es concedeix per sol·licitud en concepte de subvenció [modalitat b) de la base 1.1] és de 150.000,00 euros i no pot ser superior al 50% de l'ajut total; s'entén per ajut total la suma de l'import de subvenció [modalitat b) de la base 1.1] i l'aportació reintegrable [modalitat a) de la base 1.1], reduint, si és necessari, la subvenció i incrementant l'aportació reintegrable.
La quantia corresponent a l'aportació reintegrable [modalitat a) de la base 1.1] es determina aplicant al pressupost bonificat un percentatge en funció de la puntuació obtinguda en atenció als criteris de valoració que preveu la base 7.2.
La quantia màxima que es pot concedir per sol·licitud en concepte d'aportació reintegrable [modalitat a) de la base 1.1] i de subvenció [modalitat b) de la base 1.1] està limitada per les necessitats financeres del projecte d'acord amb el pla de tresoreria. Per tant, els projectes que no tinguin necessitats financeres, perquè són finançats per altres ajuts, préstecs o ingressos corresponents al mateix projecte, no poden obtenir un ajut en cap cas.
En el cas de projectes o plans editorials en règim de coedició, es considera pressupost acceptat del projecte o pla editorial la part corresponent a la participació de l'empresa coeditora sol·licitant.
La quantia màxima que un projecte o pla editorial pot obtenir tant en concepte de subvenció com d'aportació reintegrable no pot ser superior a l'import sol·licitat i com a màxim pot ser el 75% del pressupost acceptat.
En qualsevol cas, l'import màxim pendent de retorn per part de l'empresa no pot superar la quantia de 500.000,00 euros, import que també inclou els ajuts atorgats anteriorment per l'Institut Català de les Empreses Culturals, que tenen la doble modalitat d'aportacions reintegrables i subvencions i els pendents de liquidar, i del qual es descompta, si n'hi ha, l'import corresponent a les garanties establertes.
En el cas que la quantia de la subvenció [modalitat b) de la base 1.1] es vegi minorada com a conseqüència de la manca de dotació pressupostària de la convocatòria corresponent, aquesta disminució es compensa amb un increment, pel mateix import, de l'aportació reintegrable [modalitat a) de la base 1.1], sempre que hi hagi dotació pressupostària suficient per a aquesta modalitat d'ajut a la convocatòria corresponent.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Cal descarregar el formulari de sol·licitud d'aquesta convocatòria (no es pot reutilitzar el formulari de convocatòries anteriors).
Terminis
Del 12/07/2023 al 21/09/2023Cal descarregar el formulari de sol·licitud d'aquesta convocatòria (no es pot reutilitzar el formulari de convocatòries anteriors).
-
Segon pas
Consultar l’Estat dels tràmits
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
Proposta de resolució provisional i documentació addicional
Proposta de resolució provisional i documentació addicional
Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, l’Institut Català de les Empreses Culturals publicarà la proposta de resolució provisional de concessió al Tauler de la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya.
Les persones beneficiàries tindran 10 dies hàbils, a partir de l’endemà de la publicació, per presentar:
- l'acceptació de la proposta o renuncia de la proposta de resolució,
- i la documentació addicional necessària, si s'escau.
a través de l'espai de l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
https://ovt.gencat.cat/carpetaciutadana360#/consulta
Quan es rep la resposta de l'Administració?
El termini màxim per dictar i notificar la resolució és de sis mesos des de la publicació de la convocatòria. Transcorregut aquest període, si no hi ha una resolució expressa, els/les sol·licitants poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.
Quina resposta es rep?
Les comunicacions o notificacions a les persones interessades es realitza mitjançant la publicació de la resolució al tauler d’anuncis electrònic de la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya (https://tauler.seu.cat/inici.do?idens=1). Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.
Es pot presentar un recurs?
La resolució no exhaureix la via administrativa. Es pot interposar un recurs d'alçada davant la persona titular del Departament de Cultura en el termini d'un mes a comptar de la publicació.
-
Quart pas
Rebre la subvenció
Pagament
Pagament
La tramitació del pagament per un import equivalent al 100% de la quantia de l'aportació reintegrable [modalitat a) de la base 1.1] i de la subvenció [modalitat b) de la base 1.1] s'inicia a partir de la seva concessió, amb l'aportació prèvia de la documentació que requereix la base 12, si escau. Per al pagament de la bestreta relativa a la subvenció no s'exigeix la presentació de garantia.
-
Cinquè pas
Justificar la subvenció
Justificació del pressupost acceptat i de les fonts de finançament del projecte o pla editorial (sense incloure-hi l'explotació):
Justificació del pressupost acceptat i de les fonts de finançament del projecte o pla editorial (sense incloure-hi l'explotació):
Les persones beneficiàries han de presentar la documentació justificativa abans del 30 de març de l'any posterior al de concessió dels ajuts, excepte per a aquells projectes que tinguin el llançament comercial —o l'últim llançament comercial en el cas que hi hagi més d'un llançament— en data posterior al 30 de setembre, per als quals el termini màxim de justificació és el 30 de setembre de l'any posterior al de concessió dels ajuts.
Si l'òrgan concedent amplia el termini per fer la despesa per dur a terme el projecte, el termini màxim de justificació és fins a sis mesos després de la data màxima de justificació que estableixen aquestes ajudes.
S'ha de presentar el compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa que preveu la base general 16.2.a) si el projecte es pot justificar amb un màxim de 25 factures o altres documents de valor probatori equivalent. En cas contrari, s'ha de presentar la documentació justificativa següent:
- En el cas que el projecte tingui un ajut igual o inferior a 60.000,00 euros, la modalitat de justificació és el compte justificatiu sense aportació de justificants de despesa que preveu la base general 16.2.b).
En tot cas, l'Institut Català de les Empreses Culturals ha de comprovar l'aplicació correcta de l'ajut, sol·licitant a cada beneficiari determinats justificants de despesa mitjançant la tècnica del mostreig combinat, que han de permetre obtenir evidència raonable sobre l'adequada aplicació de l'ajut i s'han de seleccionar prèvia divisió dels justificants en grups, tenint en compte el seu import, tipus de despesa o altres característiques similars.Els justificants seleccionats han de representar com a mínim el 25% del cost total de l'activitat. L'Institut pot exigir la totalitat dels justificants de despesa si es plantegen dubtes sobre el cost de l'activitat.
- En el cas de projectes amb un ajut superior a 60.000,00 euros, la modalitat de justificació és el compte justificatiu amb l'aportació d'un informe d'auditor que preveu la base general 16.3.
Justificació final de les despeses i els ingressos d'explotació:
Les persones beneficiàries han de presentar la documentació justificativa com a màxim en el termini dels tres mesos posteriors a la finalització de l'explotació del projecte.
En el cas que la persona beneficiària hagi retornat el 100% de l'import atorgat (tant en la modalitat d'aportació reintegrable com de subvenció), únicament ha de presentar una memòria explicativa en què valori el període d'explotació i informi de les unitats venudes i PVP de cada títol.
En cas que la persona beneficiària no hagi retornat el 100% de l'import de la subvenció, pot triar entre un dels mètodes de justificació següents:
- Presentar el compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa que preveu la base general 16.2.a) si es pot justificar amb un màxim de 25 factures o altres documents de valor probatori equivalent i documentació acreditativa dels ingressos obtinguts. En cas de no poder justificar la despesa amb un màxim de 25 factures o altres documents de valor probatori equivalent, s'ha de presentar la documentació justificativa següent:
a) En el cas que l'import de la subvenció final, un cop retornats els imports generats per aquesta modalitat,
sigui igual o inferior a 60.000,00 euros, les persones beneficiàries han d'acreditar els ingressos i les despeses de l'explotació mitjançant un compte justificatiu sense aportació de justificants de despesa, amb la documentació que preveu la base general 16.2.b).En tot cas, l'Institut Català de les Empreses Culturals ha de comprovar l'aplicació correcta de l'ajut, sol·licitant a cada beneficiari determinats justificants de despesa mitjançant la tècnica del mostreig combinat, que han de permetre obtenir evidència raonable sobre l'adequada aplicació de l'ajut i s'han de seleccionar prèvia divisió dels justificants en grups, tenint en compte el seu import, tipus de despesa o altres característiques similars.
Els justificants seleccionats han de representar com a mínim el 25% del cost total de l'activitat. L'Institut pot
exigir la totalitat dels justificants de despesa si es plantegen dubtes sobre el cost de l'activitat.b) En el cas que l'import de la subvenció final, un cop retornats els imports generats per aquesta modalitat,
sigui superior a 60.000,00 euros, les persones beneficiàries han d'acreditar els ingressos i les despeses de
l'explotació mitjançant un compte justificatiu amb l'aportació d'un informe d'auditor, d'acord amb el que preveu la base general 16.3.- Presentar la documentació següent:
- Un inventari, juntament amb un informe emès per un auditor de comptes, comprensiu de les unitats no
venudes del títol i l'edició objecte de l'ajut existents a les seves instal·lacions o a les de tercers. - Els certificats oficials o els documents que acreditin fefaentment la destrucció de les unitats no venudes en cas que n'hi hagi.
- Una declaració responsable emesa per la persona beneficiària amb el percentatge d'exemplars emprats amb fins promocionals (amb adquisició gratuïta).
L'Institut Català de les Empreses Culturals ha de comprovar que els retorns de l'ajut realitzats segons el
nombre d'unitats venudes es correspongui amb el nombre d'unitats de l'obra editada objecte de l'ajut
corresponent menys les unitats no venudes degudament acreditades mitjançant l'inventari final d'unitats no
venudes [lletra a)] i els certificats o els documents de destrucció d'unitats no venudes [lletra b)], i les
emprades amb fins promocionals.En qualsevol cas, s'ha de presentar el material promocional elaborat, així com un recull de premsa de l'activitat objecte de l'ajut.
L'empresa pot sol·licitar l'ampliació del termini de justificació, d'acord amb el que estableix la base general 16.9.
- Un inventari, juntament amb un informe emès per un auditor de comptes, comprensiu de les unitats no