Què has de saber?
El certificat de lliure venda és el document mitjançant el qual l'Administració sanitària certifica determinades dades a les empreses i establiments alimentaris inscrits al Registre sanitari d'indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC).
Les empreses poden sol·licitar diferents tipus de certificat de lliure venda:
1. Certificat de lliure venda d'empresa: dades censals i activitats inscrites al RSIPAC.
2. Certificat de lliure venda de producte: es fa constar que el responsable de la posada al mercat del producte resta sotmès als controls sanitaris preceptius i que els productes alimentaris que comercialitza són de lliure circulació i venda per al consum humà al territori espanyol i a la Unió Europea.
3. Certificat de sistema d'autocontrol basat en l'anàlisi de perills i punts de control crítics (APPCC) o guia de pràctiques correctes d'higiene (GPCH).
4. Certificat d'absència de contaminació radiològica ambiental i de no afectació als aliments.
Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aportis per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
Per a les sol·licituds i/o comunicacions d’aquest tràmit s’han habilitat formularis específics, els quals són d’ús obligatori. Pots descarregar-te’ls des d’aquesta mateixa fitxa i sempre has de descarregar l’última versió publicada. En cas que presentis la sol·licitud i/o comunicació mitjançant altres formularis, aquests altres es consideraran no presentats.
- Empreses i professionals
A les empreses alimentàries inscrites al Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC) i als responsables de la posada al mercat dels productes per als quals se sol·licita el certificat.
Aquestes empreses i persones físiques que realitzin activitat econòmica, professional, empresaris individuals o autònoms estan obligades a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les Administracions Públiques per a la realització de qualsevol tràmit d’un procediment administratiu segons l’article 14.2 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre (BOE núm. 236, de 2 d’octubre de 2015) i l’ORDRE PDA/20/2019, de 14 de febrer (DOGC núm. 7814, de 20 de febrer).
Es pot sol·licitar en qualsevol moment.
-
Fitxes tècniques dels productes
Per a la sol·licitud de certificats de producte. Tantes fitxes com productes declaren. -
Etiquetes actuals dels productes
Per a la certificació d'aliments per al consumidor final (complement alimentari i/o aliments destinats a grups especials de població). Tantes etiquetes com productes declara. -
Justificant del pagament de les taxes
Els establiments/operadors ubicats a Barcelona ciutat han d'ingressar l'import de les taxes al compte corrent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona: ingressades al compte corrent d'aquesta entitat municipal: 2100-3000-17-2201727139 de "La Caixa". En el justificant hi ha de constar la raó social de l'establiment i en el concepte "Certificat de lliure venda". - Altres documents, si escau.
No cal aportar documentació en el cas que es sol·licitin els certificats de lliure venda següents:
- Certificat de lliure venda d’empresa.
- Certificat de sistema d’autocontrol basat en l’anàlisi de perills i punts de control crítics (APPCC) o guia de pràctiques correctes d’higiene (GPCH).
IMPORTANT: per sol·licitar aquest certificat és necessari que prèviament hagis superat una auditoria de manera favorable. - Certificat d’absència de contaminació radiològica ambiental i de no afectació als aliments.
L’autoritat sanitària competent pot requerir la documentació complementària que consideri necessària.
Documents
Els requisits per demanar la certificació són:
- Constar inscrit al Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC). Podeu fer la consulta clicant l’enllaç següent.
- Que el sol·licitant sigui titular o representant de l’empresa o responsable de la posada al mercat del producte o activitat per als quals se sol·licita el certificat.
- En el cas que sol·licitis un certificat de sistema d’autocontrol basat en l’anàlisi de perills i punts de control crítics (APPCC) o guia de pràctiques correctes d’higiene (GPCH) és imprescindible que hàgis superat prèviament una auditoria amb resultat favorable.
- Per sol·licitar un certificat de producte de complements alimentosos i aliments destinats a grups especials de població el domicili social ha d'estar ubicat a Catalunya.
15.1
Informació ComplementàriaL'import de la taxa és variable i la calcula el mateix formulari.
Pots demanar diferents tipus de certificat en una mateixa sol·licitud. La taxa que se't aplicarà és per tipus de certificat amb excepció del certificat de lliure venda de producte en el qual la taxa s’incrementa en funció del nombre de productes que sol·licitis.
Recordar que allò que prima a l'hora de pagar les taxes a un lloc o un altre és l'adreça de l'establiment llevat del certificat de productes de complements alimentosos i/o aliments destinats a grups especials de població, que es paga la taxa en funció de l’òrgan competent segons l’adreça social.
Els establiments/operadors ubicats a Barcelona ciutat han d'ingressar l'import de les taxes al compte corrent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona: 2100-3000-17-2201727139 de "La Caixa". En el justificant hi ha de constar la raó social de l'establiment i en el concepte "Certificat de lliure venda".
- Si l’empresa vol fer constar diferents establiments, ha de fer una sol·licitud per a cadascun dels establiments.
- Pots seleccionar un màxim de dos idiomes per certificat. Un dels idiomes d'expedició serà sempre castellà o català.
- Si sol·licites un certificat de producte de complements alimentosos i aliments destinats a grups especials de població fes-ho constar al camp "observacions" del formulari. Aquest certificat s'ha de sol·licitar a la comunitat autònoma del domicili social de l'empresa, per tant només s'expediran aquells en el que el domicili social de l'empresa estigui ubicat a Catalunya.
- Per a consultes tècniques, diferenciades dels dubtes estrictament administratius i de procediment que han de ser atesos a través del 012, et pots adreçar als telèfons següents de la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut i a la Direcció de Seguretat Alimentària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona en el cas de les empreses o establiments ubicats al municipi de Barcelona.
- Servei de Protecció de la Salut a Barcelona, c. de Roc Boronat, 81-95, 08005 Barcelona (spsb@gencat.cat ). Tel. 935 513 900
- Servei de Protecció de la Salut a Girona, pl. de Pompeu Fabra, 1, 17002 Girona (girona@gencat.cat). Tel. 872 975 000
- Servei de Protecció de la Salut a la Catalunya Central, Muralla de Sant Francesc, 49, 4a planta. Edifici Pere III, 08241 Manresa (cc@gencat.cat). Tel. 938 753 382.
- Servei de Protecció de la Salut a Lleida, Alt Pirineu i Aran, av. de l’Alcalde Rovira Roure, 2, 25006 Lleida (apslleida.salut@gencat.cat). Tel. 973 701 600
- Servei de Protecció de la Salut al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, av. de Maria Cristina, 54, 43002 Tarragona (tar@gencat.cat). Tel. 977 224 151 i a la plaça Gerard Vergés, 1, 43500 Tortosa aps.ebre@gencat.cat tel. 977495400.
- Agència de Salut Pública de Barcelona - Direcció de Seguretat Alimentària. Plaça Lesseps, 1, 08023, Barcelona (isal@aspb.cat). T 932 384 545
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Aquest tràmit només el pots fer per Internet. Si ets una persona jurídica, has de signar el formulari mitjançant un certificat digital de representació.
Si signes en nom propi, ho has de fer mitjançant idCAT mòbil o certificat digital.
-
Segon pas
Fer el pagament
Pagament en línia des de l’enllaç de pagament:
Pagament en línia des de l’enllaç de pagament:
Amb targeta bancària Visa o Mastercard de qualsevol entitat.
- Pagar en el moment d’enviar el formulari.
Quan enviïs el formulari després d’emplenar-lo, apareixerà un enllaç des del qual podràs pagar l’import amb targeta bancària.
- Pagar més tard.
Si tens identificació digital, has d’anar a l’Àrea privada, seleccionar el tràmit i fer el pagament.
Si no tens identificació digital, has d’anar a l’Estat de les meves gestions, introduir el codi de tràmit (ID), que trobaràs a l’acusament de rebuda que s’ha generat quan has finalitzat el tràmit, i el número d’identificació (NIF, NIE, etc.) i fer el pagament.
Pots visualitzar també el vídeo que t’explica com has de pagar una taxa des del tràmit: https://www.youtube.com/watch?v=8AYSd0y-An4&t=14s
Pagament amb carta de pagament:
Per descarregar-te la carta de pagament, has d’entrar al detall del tràmit a l’Àrea privada o a l’Estat de les meves gestions, i desplegar l’apunt de pagament). També hi pot haver tràmits en què s’inclogui la carta de pagament en l’acusament de rebuda, en la segona pàgina.
Des d'aquí pots pagar amb el codi RIN (un número que apareix a sota del codi de barres corresponent a la liquidació), que apareix a la carta de pagament que s’emet amb l’acusament de rebuda un cop enviat el formulari.
Si tens problemes per obrir l’enllaç per pagar amb Internet Explorer, canvia de navegador. Es poden produir problemes de compatibilitat amb el web que t’impedeixin veure’n el contingut.
Has de fer el pagament de la taxa per poder continuar la tramitació.
-
Tercer pas
Consultar l'estat del tràmit
Per fer el seguiment de les teves gestions i tràmits, pots accedir-hi a través de:
Per fer el seguiment de les teves gestions i tràmits, pots accedir-hi a través de:
Estat de les meves gestions
- Accedeix a l’Estat de les meves gestions.
- Introdueix el codi identificador de la gestió (ID), que és un codi alfanumèric que s’obté amb l’acusament de rebuda de la gestió, i el número d’identificació (DNI, NIE, passaport, NIF d’empresa o document d’empresa estrangera) que es va posar al formulari de la sol·licitud. Amb aquest codi identificador podràs consultar l’estat de les teves gestions sense certificat digital.
Des del detall del tràmit o gestió obtindràs informació de l’estat en què es troben.
Àrea privada
Pots fer el seguiment de tots els teus tràmits i gestions i actualitzar les teves dades personals.
Per accedir a l’Àrea privada, t’has d’identificar mitjançant certificat digital o contrasenya d’un sol ús.
Per accedir a l’Estat de les meves gestions, no és necessari que t’identifiquis.
-
Quart pas
Rebre resposta de l'Administració
Quan rebré la resposta?
Quan rebré la resposta?
L’Administració un cop s’ha verificat el compliment dels requisits establerts emet el certificat.
En el cas que l’empresa o l’establiment sol·licitant no consti inscrit en el Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC) o no reuneixi els requisits necessaris per a l’obtenció del certificat, rebreu una comunicació indicant el motiu pel qual no se us expedeix el certificat.
Com rebré la resposta?
Rebràs una notificació mitjançant e-NOTUM.

Tràmits relacionats